Protectie solara SPF 15, 30, 50

SPF este un element esențial pentru îngrijirea pielii pe care ar trebui să îl folosim cu toții în fiecare zi a anului! Ca must have în cadrul rutinei tale, este important să înțelegi ce este și cum te protejează! Așa că haideți să trecem în revistă elementele de bază ale SPF:

Ce este SPF? 

SPF înseamnă factor de protecție solară. Este un sistem utilizat la nivel mondial pentru a determina cât de multă protecție oferă crema de protecție solară atunci când este aplicată pe piele la o grosime de 2mg/cm2. Testul măsoară cât de multă protecție împotriva radiațiilor UV oferă crema de protecție solară.

Ce înseamnă cifrele: 15, 30, 50?

Marea majoritate dintre voi dar și eu cu jumătate de an în urmă credeam că acele cifre indică nivelul de protecție solară. Nu pot spune că am greșit însă diferența de protecție dintre ele este infimă. Ok, păi atunci de ce suntem atât de  convinși că SPF 50 este mai bun decât SPF 30 sau 15? Ei bine, diferența între ele totuși există. Dar cât de mare este? Ei bine:

SPF 15 blochează 93% din radiațiile UVB

SPF 30 blochează aproape 97% din radiațiile UVB

SPF 50 blochează aproximativ 98% din radiațiile UVB

După cum putem observă între SPF 15 și SPF 30 este o diferența cu mult mai mare decât între SPF 30 și SPF 50, dar oare de ce? Ei bine răspunsul este foarte simplu, este vorba de puterea protecției solare care crește exponențial.

Atunci când vă expuneți la soare și purtați o cremă de protecție solară, nu uitați că, indiferent cât de puternic este factorul SPF al ecranului, unele raze solare arzătoare și dăunătoare trec întotdeauna prin el deoarece o crema de protecție solară nu va ajunge niciodată la o protecție de 100%. Totodată produsele de protecție solară sunt concepute pentru a filtra, nu pentru a bloca complet razele solare UVA și UVB dăunătoare, care vă pot afecta (arde) și usca pielea. Inscripția SPF de pe eticheta unei creme de protecție solară este un defapt un indicator al timpului pe care îl puteți petrece la soare până când pielea începe să se deterioreze sau să se ardă.

Deci, ce SPF ar trebui să alegi? Ei bine, depinde de fototipul tău dar și de nivelul de radiație. Haide să începem cu nivelul de radiație. În primul rând, pentru a află nivelul de radiație este important să înțelegem că ochiul uman nu este în stare să înțeleagă nivelul de radiație doar privind pe geam. Este destul de evident că vara, când soarele te topește nivelul de radiație este destul de mare. Dar ce putem face în zilele când nu esta așa de evident? Cea mai simplă dar și cea mai corectă soluție ar fi să căutăm pe internet. Pare puțîn ciudat în prima perioada, mai ales când vezi că afară plouă și cerul e înnorat, dar, după o perioada îți dai seama că s-ar putea să rămâi surprins, mai ales când afară ninge iar nivelul de radiație este 7/10. Odată ce am aflat gradul de radiație, ce facem cu el? Ei bine, trebuie să înțelegem că dacă acest grad este sub 3, nu este neapărat să utilizăm protecția solară, dacă este 3 sau 4 cel mai bine este să utilizați măcar un SPF 15 sau 30, deși se recomandă cel puțîn 25. De la 5 in sun însă putem utiliza artileria grea. Este important este să înțelegem că aceste valori pot devia in funcție de fototi. Apropo de el, haideți să analizăm ce este fototipul și cu ce ne ajută.

În 1975, domnul Thomas B. Fitzpatrick a dezvoltat o scală pentru a clasifica pielea în 6 fototipuri în funcție de cantitatea de melanină din piele. Datorită acestei scale putem afla cât de sensibilă este o persoană la expunerea la soare:

Pentru toate fototipurile, expunerea la soare este principalul factor de fotodeteriorare care duce la pierderea structurii și elasticității pielii, la formarea liniilor și ridurilor faciale și la creșterea petelor întunecate și a tonusului neuniform al pielii. Expunerea excesivă la soare poate duce la formarea melanomului.

Protectie solara SPF 15,30, 50

  • Fototipurile I și II nu sunt capabile să producă prea multă melanină, așa că ar trebui să evite pe cât posibil expunerea la soare și să folosească o cremă cu factor de protecție solară ridicat atunci când sunt expuse la radiațiile solare. Pistruii pot apărea după expunerea la soare și sunt mai predispuși la fotoîmbătrânire prematură și arsuri solare.
  • Fototipurile III și IV pot produce mai multă melanină, pot dezvolta pistrui după expunerea la soare, dar nu mulți (fototipul IV aproape deloc). Procesul de fotoîmbătrânire pentru aceste tipuri include riduri, linii (mai puțin tendință decât în cazul tonurilor mai deschise), lentigine și melasmă. Așadar, aceste fototipuri se pot bucura de soare, dar nu abuzați și folosiți întotdeauna o protecție adecvată!
  • Fototipurile V și VI nu numai că au mai multă melanină, dar au și un derm mai gros și mai întins decât pielea albă, niveluri mai ridicate de lipide ocazionale și mențin mai multă umiditate în epidermă, ca urmare dezvoltă mai puține linii și riduri faciale. Cu toate acestea, sunt predispuși să dezvolte lentigine sau melasmă în timpul procesului de fotoîmbătrânire. Aceste fototipuri își pierd stratul exterior într-un ritm mai mare, așa că, dacă aveți pielea închisă la culoare, este bine să vă exfoliați des pielea.

 Protectie solara SPF 15,30, 50

Acum, având în vedere pericolele expunerii la soare și fotoîmbătrânirea, alegeți crema de protecție solară în funcție de fototipul pielii dumneavoastră și de intensitatea radiațiilor, sau folosiți întotdeauna 50+, deoarece este cea mai puternică protecție dar nu uita. Dar nu uitați că prea multă protecție poate dăuna. Pe lânga arsuri și îmbătrânire prematură soarele este și cel mai bun emițător de vitamina D care este indispensabilă pentru organismul nostru.

Lasa un comentariu