Ridurile: Semnele de imbatranire a pielii de care toata lumea vrea sa scape

Ridul este primul semn al procesului natural de imbatranire a pielii. Cu toate ca este normal ca acestea sa apara dupa o anumita varsta, asta nu inseamna ca nu pot fi tratate pentru a avea parte de un chip tanar cat mai mult timp. Asadar, citeste mai multe in acest articol si afla raspunsul la intrebarea „De ce am riduri?” si cum le poti trata.

Ce sunt ridurile si din ce cauze apar

Ridurile sunt cute ale pielii care apar natural, odata cu trecerea timpului. Aceste modificari ale aspectului pielii sunt un semn al inaintarii in varsta, fenomen care afecteaza in mod diferit persoanele in functie de mai multi factori. De cele mai multe ori, ridurile apar pe fata, gat, dar si pe maini. Femeile se simt, insa, cel mai inconfortabil cu cele de la nivelul fetei, deoarece le fac sa para mai batrane.

In functie de bagajul genetic, productia de colagen scade treptat dupa 20 de ani. Practic, elasticitatea pielii scade si favorizeaza aparitia ridurilor. Cu toate acestea, sunt persoane care intampina primele modificari ale pielii abia la 40 de ani si altele care se confrunta cu ele mult mai devreme. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca, pe langa factorul genetic, mai exista si altii care favorizeaza aparitia cutelor la nivelul pielii, dar care pot fi preveniti prin diferite metode, daca stii la ce trebuie sa fii atenta.

Factori care favorizeaza aparitia sau inrautatirea ridurilor

  1. Bagajul genetic - acesta este factorul asupra caruia nu poti avea niciun control. Te nasti cu un material genetic mostenit din generatie in generatie si nu ai cum sa previi schimbarile corpului tau.
  2. Expresiile faciale - fiecare persoana are o mimica a fetei diferita care duce, din cauza miscarilor repetate, la diverse riduri. In functie de elasticitatea pielii si de frecventa miscarilor, ridurile pot fi mai adanci sau de suprafata.
  3. Poluarea - mediul inconjurator este un factor extrem de important, care influenteaza organismul uman din multe puncte de vedere. La nivelul pielii, substantele nocive duc la aparitia unui stres oxidativ, care poate produce riduri destul de pronuntate.
  4. Stilul de viata nesanatos - doi factori decisivi in aspectul pielii tale sunt fumatul si alcoolul. In timp ce primul viciu duce la diminuarea fluxului de sange la nivelul pielii, al doilea face organismul sa se deshidrateze, facand pielea sa devina uscata si lipsita de femitate.
  5. Razele UV - radiatiile ultraviolete dauneaza fibrelor de colagen si elastina, doi factori care duc la pierderea aspectului de fermitate si elasticitate a pielii.

Cum poti preveni ridurile

  1. Somnul regulat - este indicat sa dormi in fiecare noapte 7-8 ore pentru ca organismul tau sa se simta pregatit sa inceapa o noua zi. Respecta un program fix si incearca, pe cat posibil, sa domi cu fata in sus. Un program de somn dezechilibrat duce la apritia de riduri pe frunte sau in jurul ochilor
  2. Demachiaza-te corespunzator - multe persoane fac greseala de a se spala doar cu apa si sapun. Cu toate acestea, pentru a-i oferi tenului tau o rutina de ingrijire care sa-i fie benefica, ai nevoie de un demachiant, un gel de curatare si de un toner pentru fata. Simpla spalare nu indeparteaza toate impuritatile care favorizeaza formarea ridurilor.
  3. Evita expunerea la soare fara protectie solara - indiferent de varsta si anotimp, nu trebuie sa iesi din casa fara sa aplici creme de fata cu protectie solara. Nu uita, razele UV imbatranesc prematur pielea.
  4. Foloseste ochelari de soare - nu te incrunta din cauza razelor care iti deranjeaza ochii. Nu ezita sa folosesti ochelari de soare pentru a te asigura ca muschii fetei tale sunt tot timpul relaxati.
  5. Vitamina C - opteaza pentru seruri sau uleiuri care hidrateaza intens fata. Incearca sa folosesti produse cu vitamina C, acestea asigura o protectie ridicata in fata radiatiilor UVA si UVB.
  6. Adopta o dieta echilibrata - esti in mare parte ceea ce mananci si de aceea trebuie sa ai grija ce consumi. Opteaza pentru o dieta bazata pe fructe si legume, care sa-ti ofere un plus de vitamine. Acest lucru o sa se vada in aspectul pielii tale pe termen lung.
  7. Hidratarea - hidrateaza-te corespunzator prin consumarea a cel putin 2L de apa pe zi. Evita alcoolul si cafeaua deoarece te deshidrateaza. Inlocuieste cafeaua cu cacao pentru a-ti creste nivelul de antioxidanti din corp, ceea ce ajuta si la estomparea ridurilor.

Tipuri de riduri si tratarea lor

Nu toate ridurile sunt la fel! Aceste imperfectiuni ale pielii au fost impartite in cinci categorii in functie de aspect si de cauza lor. Iata cum le poti deosebi intre ele pentru a le trata corespunzator: 

Ridurile de compresi

Despre aceste riduri se vorbeste tot mai mult in ultima perioada, dat fiind faptul ca sunt si ultimele descoperite. Ridurile de compresie apar in timpul somnului din cauza felului in care dormi. Se intalnesc pe piept, gat si fata. De cele mai multe ori, acestea dispar la cateva ore dupa somn, insa unele persoane cu o piele mai putin elastica au ghinionul sa ramana cu ele multa vreme. 

Cum pot fi tratate? In primul rand incearca sa dormi pe spate, pentru a nu mai pune presiune pe pielea de pe fata, gat sau piept. Evita sa iti afunzi capul in perna in timpul somnului si astfel poti evita acest tip de riduri. Bineinteles ca este indicat sa folosesti crema de fata hidratanta si crema pentru ochi care sa-ti asigure o elasticitate mai buna a pielii pe timp de noapte.

Ridurile elastice

Aceste riduri apar din cauza expunerii la soare fara o crema cu protectie solara care sa protejeze piele in fata razelor UV. Ridurile elastice se prezinta ca niste mici crestaturi si se gasesc in general in zona buzelor, obrajilor si a gatului.

Daca ai deja astfel de riduri, metoda de tratare eficienta este cea cu lasere de peeling. Insa chiar daca o sa apelezi la un astfel de tratament, tot trebuie sa ai mare grija la razele soarelui pentru a nu-ti inrautati situatia.

Ridurile atrofice

Majoritatea persoanelor cu o expresie a fetei pronuntata au astfel de semne. Ridurile atrofice sunt acele linii paralele si profunde de pe frunte. Exista persoane care se confrunta cu aceste cute ale pielii inca din tinerete.

Poti preveni aparitia ridurilor atrofice sau le poti ameliora printr-o rutina corespunzatoare de hidratare a pielii. Tratarea ridurilor atrofice profunde se realizeaza cu substante injectabile, fiind vorba despre o zona afectata continuu de mimica fetei.

Ridurile gravitationale

De astfel de riduri sufera cel mai des persoanele trecute de 40 de ani si pot fi recunoscute foarte usor dupa pielea lasata. Cu cat inaintezi in varsta, pielea isi pierde din elasticitate, iar gravitatia pamantului incepe sa-si spuna cuvantul. Aceste riduri se regasesc adesea la nivelul fetei.

Tratarea ridurilor cauzate de gravitatie este destul de dificila. In prima faza se recomanda tratamentele realizate cu aparate cu radiofrecventa sau ultrasunete. Daca aceste metode nu ofera rezultatele dorite, se poate trece la un lifting facial. Este de retinut faptul ca ingrijirea pielii cu crema sau seruri care contin colagen reprezinta o prioritate in rutina zilnica.

Ridurile de expresie

Poate cel mai des intalnite sunt ridurile de expresie, deoarece ele apar cu usurinta la orice varsta. Acestea tind sa fie superficiale la inceput, ajungand sa se adanceasca pe parcursul timpului. Ridurile de expresie apar in colturile ochilor, intre sprancene si in jurul gurii. 

Din pacate, nu exista o metoda eficienta de prevenire, pentru ca ar insemna sa nu iti misti sub nicio forma muschii fetei. Este adevarat, insa, ca hidratarea corespunzatoare poate ajuta la ameliorarea lor. Metoda de tratament a acestor tipuri de riduri este Botox-ul.

Cum iti alegi corect o crema impotriva ridurilor

Cel mai probabil, ai avut de foarte multe ori urmatoarea dilema: ce crema ar trebui sa-mi aleg. Dat fiind faptul ca exista o gama larga de produse, este destul de greu sa iti gaseti crema potrivita pentru nevoile tale. Iata ce trebuie sa faci inainte de a lua o hotarare in ceea ce priveste urmatoarea ta creama de fata.

  • Nu te lasa influentata de ambajal si citeste cu mare atentie eticheta. Daca stii ca ai anumite alergii sau nu te impaci prea bine cu o substanta, ai mare grija la fiecare detaliu trecut pe ambalaj. In ceea ce priveste cremele antirid, opteaza pentru cele care au cel mai mare continut de ingrediente active.
  • Apeleaza la creme cu retinol daca iti doresti sa scapi de liniile din jurul ochilor. Aceasta substanta are rolul de antioxidant si ajuta la crearea de celule noi, mai sanatoase.
  • Cremele sau serurile cu vitamina C sunt cele mai indicate pentru prevenirea ridurilor. Continutul ridicat de vitamina C protejeaza pielea in lupta contra razelor daunatoare ale soarelui.
  • Alege produse pentru calitate, nu pentru pret. Chiar daca sunt ieftine sau scumpe, pretul nu vorbeste neaparat despre calitatea unui produs antirid. Ghideaza-te dupa ingredientele aflate pe ambalaj si dupa necesitatile tale.

Ingredientele dintr-o crema antirid si la ce te ajuta

Fie ca optezi pentru masti de noapte, de curatare sau pentru uleiuri/creme care sa-ti ajute tenul sa ramana proaspat si luminos, trebuie sa stii ce efecte au ingredientele de baza ale produselor. Pentru a face o alegere inteleapta si benefica tie, ai nevoie de cateva cunostinte despre cele mai intalnite ingrediente din produsele cosmetice antirid.

  • Vitamina C - protejeaza pielea impotriva razelor solare si ajuta pielea sa produca o cantitate optima de colagen.
  • Colagenul - este responsabil pentru fermitatea pielii si o protejeaza impotriva factorilor externi daunatori.
  • Acidul hialuronic - este o substanta care ajuta pielea sa nu imbatraneasca prematur si reduce ridurile datorita capacitatii de a retine apa. Aceasta substanta are un rol important in ceea ce priveste fermitatea, favorizand formarea de fibre noi de colagen.
  • Coenzima Q10 - reduce ridurile din profunzimea pielii si protejeaza tenul impotriva radicalilor liberi. Este o substanta foarte eficienta in combaterea ridurilor.
  • Retinolul - aceasta substanta ajuta tenul sa se refaca si sa se netezeasca. Mai mult, este un antioxidant extrem de eficient.

Masajul facial pentru prevenirea si tratarea ridurilor

Include in rutina ta, cel putin de trei ori pe saptamana, masajul facial si o sa vezi rezultate miraculoase in timp. Masajul ajuta pielea si muschii sa se relaxeze si permite hidratarea mult mai intensa. Detensionarea, fermitatea si netezirea sunt doar cateva beneficii de care pielea fetei tale merita sa se bucure. Incepe sa-ti intinzi pielea pentru a capata mai multa elasticitate, pentru a reduce vizibil ridurile, dar si pentru a le prevenit.

Pentru ca rezultatele sa fie vizibile si cat mai rapide, apeleaza la accesorii cosmetice cum ar fi placuta gua sha si rollerul pentru masaj facial. Aceste ustensile o sa eficientizeze masajul facial antirid de care ai nevoie.

Pentru a executa un masaj eficient antirid trebuie sa urmezi umatorii pasi: 

  • Masajul antirid se incepe de la nivelul gatului, prin miscari usoare de jos in sus. Respecta aceasta directie pentru a ridica pielea de la gat si pentru a nu stimula ridurile aparute din cauza gravitatiei. Miscarile trebuie sa inceapa din zona decolteului si sa se termine la marginea fetei.
  • Treci, mai apoi, la ochi, prin miscari circulare in jurul acestora. Sensul miscarii trebuie sa fie de la coltul interior la ochiului, spre spranceana si ulterior catre coltul exterior al ochiului. Continua pe sub ochi pana ajungi iar de unde ai inceput.
  • Acorda o atentie deosebita zonei dintre sprancene, masand cu miscari asemanatoare unui semicerc pana la frunte.
  • Urmatorul pas este masarea fruntii si a tamplelor cu miscari care incep din interior si se termina in exterior.
  • Dupa ce ai terminat cu aceste zone te poti ocupa de obraji. Acestia se maseaza corect incepand din zona de sub nas si continuand usor spre barbie, indreptandu-te spre tample. Este foarte important sa respecti linia naturala a pometilor tai pentru a le oferi mai mult contur si fermitate.
  • Nu in ultimul rand, insista pe zonele unde stii ca ai probleme cu ridurile.

In concluzie, ridurile reprezinta o problema pentru toti oamenii, fiind un rezultat natural al imbatranirii pielii. Acest lucru nu inseamna, insa, ca nu poti preveni sau trata semnele trecerii timpului. Ai mare grija sa elimini o mare parte din factorii care favorizeaza aparitia cutelor la nivelul pielii si sa incluzi in rutina ta creme potrivite, uleiuri, seruri, masti si nu in ultimul rand un masaj antirid.


 

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasa un comentariu