Rutina de ingrijire a tenului: cum iti construiesti o rutina de ingrijire corecta in functie de tipul tau de ten?

Pielea frumoasa si catifelata se obtine intr-un timp indelungat si necesita o ingrijire constanta, caci aceasta nu depinde doar de ADN, ci si de obiceiurile pe care ti le formezi zilnic fata de tenul tau. Daca te privesti in oglinda si esti nemultumita de starea actuala a tenului tau, este probabil timpul sa revizuiesti produsele pe care ai ales sa le incluzi in rutina ta de ingrijire. 

Desigur, exista numeroase produse pentru ingijirea tenului pe piata, cu multe recenzii pozitive, insa nu tot ceea ce a functionat pentru anumite persoane va functiona, in mod garantat, si pentru tine, rutina optima de ingrijire a tenului tau trebuind sa inceapa cu o vizita la dermatolog. De asemenea, inca de la bun inceput, trebuie sa fie specificat faptul ca hidratarea si protejarea pielii impotriva razelor UV sunt lucruri mai mult decat necesare, care nu trebuie sa lipseasca din rutina ta de ingrijire, indiferent de tipul tau de ten. 

Afla din acest articol care sunt pasii pe care nu trebuie sa ii omiti in rutina ta de ingrijire, precum si ce produse sunt recomandate in functie de tipul tau de ten.

1. Rutina de ingrijire a tenului: pasi esentiali pe care trebuie sa ii urmezi

Exista cateva reguli peste care nu poti sa treci cu vederea atunci cand iti doresti un rezultat vizibil, mai ales avand in vedere faptul ca tenul se numara printre cele mai sensibile zone ale corpului. Fie ca ai tenul gras, mixt sau uscat, trebuie sa ai grija ca acesta sa nu fie lipsit de o curatare corecta si de o hidratare corespunzatoare. Gandeste-te la rutina de ingrijire a propriului ten ca la un proiect pe care vrei sa-I finalizezi cu succes.

  • Curatarea fetei

  • Curatarea fetei este pasul de baza in procesul de ingrijire a tenului si este necesar sa fie realizata de doua ori pe zi, o data dimineata si, mai apoi, seara, inainte de odihna. Indiferent daca iti ingrijesti tenul de una singura acasa sau la salon, acest obicei nu trebuie sa lipseasca din rutina ta zilnica. Desi poate suna simplu, acest pas este important si trebuie sa fie savarsit cu atentie, deoarece fiecare tip de ten are nevoie de un produs specific de curatare. Mai exact, sapunul sau spuma de curatare folosita atat dimineata, cat si seara, trebuie sa fie potrivita tipului tau de ten (gras, uscat, mixt sau sensibil/acneic), pentru a evita eventualele complicatii generate de incompatibilitatea dintre produs si pielea ta. Acest aspect este important pentru indepartarea sebumului care se formeaza pe suprafata fetei de-a lungul zilei, iar eliminarea sa impiedica aparitia acneei.

  • Aplicarea tonerului

  • Aplicarea tonerului este un alt pas esential in rutina de ingrijire a tenului, aceasta putand fi realizata fie zilnic, fie de doua/trei ori pe saptamana. Aceasta ajuta la eliminarea toxinelor de la suprafata pielii, dar si la ameliorarea efectelor factorilor externi nocivi, precum expunerea la radiatiile UV. Dupa aplicarea tonerului nu este necesara clatirea: poti astepta cateva minute, pentru a-i da un ragaz tenului sa absoarba substantele nutritive, dupa care poti trece la hidratare. 

  • Hidratarea fetei

  • Ingrijirea corecta a tenului nu poate fi finalizata in lipsa hidratarii, iar acest pas presupune inclusiv consumul optim de apa pe parcursul intregii zile. Desigur, orice tip de ten este diferit si, atunci, rutina de ingrijire trebuie sa includa produsele potrivite pentru hidratare specifice tipului tau de piele. 

  • Exfolierea tenului
  • Acest pas nu trebuie sa fie realizat in fiecare zi, pentru a nu agresa in mod excesiv tenul. La o perioada regulata de timp, insa, este recomandat sa folosesti un peeling facial potrivit pentru tine, pentru a indeparta impuritatile din profunzimea pielii si pentru a desfunda porii.

    2. Ingrijirea tenului in functie de tipul acestuia

    Obiectivul de care trebuie sa tii cont atunci cand mentii o rutina de ingrijire a tenului zilnica este imbunatatirea sanatatii pielii, deoarece varsta poate fi un impediment atunci cand nu tii cont de nevoile tale personale sau nu iti alegi produsele cu atentie.

    2.1 Ingrijirea tenului gras

    Pentru tenul gras, rutina de ingrijire devine esentiala inca din primele momente ale zilei. Astfel, rutina de ingrijire a tenului dimineata este o prioritate la fel de mare ca rutina de seara, caci este nevoie sa te asiguri constant de faptul ca pielea ta nu este afectata de o supraincarcare de sebum. Tenul gras poate fi destul de problematic, insa daca iti mentii pielea curata cu ajutorul produselor specifice de ingrijire, vei reusi sa eviti posibilele eruptii de pe suprafata fetei, cauzate de blocarea porilor. 

    Ingrijirea corespunzatoare a tenului gras consta si in utilizarea unui toner potrivit si a produselor de exfoliere. De asemenea, desi poate parea paradoxal, si tenul gras are nevoie de o hidratare optima, intocmai ca celelalte tipuri de piele. Este important, insa, sa folosesti produse personalizate tipului tau de piele, fiind recomandata, in acest caz, o vizita la dermatolog pentru o rutina specifica. 

    Rutina de ingrijire a pielii pentru tenul gras este esentiala, deoarece, in lipsa unei curatari riguroase, sunt favorizate aparitia excesului de sebum si blocarea porilor, ceea ce poate duce la aparitia acneei sau eruptiilor. Daca ai obiceiul de a te machia in timpul zilei, este esential sa nu omiti niciodata demachiantul in rutina ta de seara. Desigur, poti sa apelezi si la mastile de noapte, precum cele din argila, pentru o curatare cat mai profunda a porilor.

    2.2 Ingrijirea tenului mixt

    Ingrijirea tenului mixt presupune o rutina detaliata a pielii, care trebuie sa inceapa cu produsele de curatare. Acestea nu trebuie sa fie agresive, ci delicate, mai ales cu zonele predispuse la aparitia excesului de sebum. De asemenea, este recomandat ca acestea sa contina cat mai multe vitamine si antioxidanti benefici tenului.

    Nu uita sa utilizezi produsul de curatare a tenului de doua ori pe zi – dimineata si seara inainte de somn. Curatarea tenului trebuie sa fie efectuata intr-o maniera blanda, iar pentru uscare, nu trebuie decat sa tamponezi pielea cu un prosop moale. 

    De asemenea, dupa curatare, nu uita sa aplici un toner hidratant si calmant, pentru a nu risca sa usuci pielea sau sa o iriti. Tenul mixt are nevoie de produse care contin antioxidanti, pentru a hrani in profunzime pielea si a preveni, astfel, uscarea excesiva a acesteia. Nu uita ca atunci cand hidratezi fata trebuie sa fii atenta si la zona gatului, care este la fel de importanta.

    2.3 Ingrijirea tenului sensibil si acneic

    Tenul sensibil este cel mai predisupus la probleme specifice, precum acnee, rozacee sau pete pigmentare. De aceea, este recomandat sa respecti o rutina de ingrijire riguroasa, care sa te ajute sa previi toate aceste probleme. 

    Intocmai ca in oricare alta rutina, cel mai important pas este cel al curatarii. Este recomandat sa folosesti spume de curatare delicate, care sa indeparteze impuritatile, fara sa iti usuce intr-un mod agresiv tenul. Ulterior, foloseste un toner care sa nu contina alcool si un serum sau un ulei care sa actioneze in sensul tratarii problemelor specifice tenului tau. Incheie rutina de ingrijire cu o crema hidratanta si, indiferent de anotimp, o crema de protectie solara, pentru a minimiza efectele nocive ale radiatiilor solare. 

    2.4 Ingrijirea tenului uscat

    Ingrijirea tenului uscat este la polul opus fata de rutina de ingrijire a tenului gras. Rutina corecta de ingrijire a tenului uscat trebuie sa inceapa prin utilizarea produselor care nu contin parfum sau alcool, pentru ca aceste componente usuca mai tare pielea si favorizeaza aparitia ridurilor si problemelor cu acneea. Mai mult decat atat, poti sa utilizezi demachiante cu uleiuri esentiale si sa folosesti cu regularitate creme hidratante – dimineata si seara, dupa curatarea tenului cu un cleanser specific. La fel de importanta si relevanta este protectia solara, deci nu evita sa achizitionezi un SPF.

    3. Ingrijirea tenului dupa 35 de ani: rutina de ingrijire a tenului matur

    Pielea este constant expusa factorilor externi daunatori, ceea ce poate duce la o imbatranire prematura a tenului. Ridurile sau pierderea elasticitatii sunt factori care semnaleaza inaintarea in varsta, iar tocmai de aceea, ritualul de ingrijire a tenului trebuie sa fie nelipsit indiferent de varsta, devenind cu atat mai important dupa 35 de ani. Nu poti preveni imbatranirea in ani, insa poti impiedica procesul de imbatranire al pielii prin respectarea ingrijrii zilnice a tenului.

    Odata ce te apropii de varsta de 40 ani, ingrijirea tenului presupune folosirea unor produse care contin colagen. De asemenea, trebuie sa fii mult mai atenta la protectia solara, caci expunerea la radiatiile solare incurajeaza imbatranirea tenului. In plus, daca simti nevoia sa te machiezi, asigura-te ca folosesti doar produse de calitate, potrivite tipului tau de ten (mixt, gras, uscat, sensibil). 

    Daca ai atins varsta de 35 de ani iar primele semne ale imbatranirii te ingrijoreaza, respecta urmatoarele sfaturi esentiale si, desigur, viziteaza un specialist care iti poate oferi o rutina de ingrijire personalizata:

    -          Protejeaza-ti pielea de razele solare zilnic;

    -          Opreste-te din practicarea ritualurilor daunatoare (ex: fumatul, consumul de alcool);

    -          Mentine o dieta sanatoasa, bogata in nutrienti si vitamine;

    -          Incearca sa faci sport de cateva ori pe saptamana;

    -          Curata tenul de doua ori pe zi (dimineata si seara);

    -          Aplica in fiecare zi o crema hidratanta potrivita pentru tenul tau.

    4. Ingrijirea tenului in functie de anotimp

    Desi exista anumiti pasi pe care trebuie sa ii respecti indiferent de perioada anului, o rutina corecta de ingrijire a tenului trebuie sa fie personalizata in functie de factorii externi daunatori specifici fiecarui anotimp. Iata cateva sfaturi esentiale:

    4.1 Ingrijirea tenului pe timp de vara

    Vara intervin razele solare puternice, care sunt o amenintare pentru tenul sanatos. Prin urmare, pasii de ingrijire a tenului in acest anotimp sunt aceiasi (demachiere, curatare, hidratare, protectie solara), insa cu mici modificari ale produselor. Hidratarea pielii pe timpul verii se va face cu produse care contin SPF ridicat. De asemenea, este important sa incluzi in rutina ta si un ser cu vitamina C pentru albire si sa folosesti periodic produse pentru exfoliere. Nu in ultimul rand, daca esti adepta machiajului zilnic, asigura-te de faptul ca produsele pe care le folosesti sunt non-comedogenice, ceea ce inseamna ca nu incarca porii. 

    4.2 Ingrijirea tenului in sezonul rece: toamna si iarna

    In timpul sezonului rece, tenul trebuie sa primeasca atentie sporita, hidratarea ramanand esentiala in rutina de ingrijire a pielii. Dimineata, rutina trebuie sa respecte curatarea adecvata si delicata, fara utilizarea produselor care contin parfum. Seara, nu uita de procesul de demachiere, insa asigura-te de faptul ca produsul pe care il folosesti este delicat cu tenul si nu usuca pielea.

    Toamna, ramane valabila exfolierea periodica, de cel putin 2 ori pe saptamana, pentru a indeparta celulele moarte ale pielii. Desigur, hidrateaza tenul in continuare cu produsele de care ai nevoie, mai ales avand in vedere faptul ca pielea a suferit o vara intreaga din cauza caldurii - acum este momentul perfect sa apelezi la produsele bogate in nutrienti si uleiuri.

    In concluzie, rutina de ingrijire a tenului este vitala pentru oricare tip de ten, deoarece, in lipsa ingrijirii acestuia, apar problemele de imbatranire mult mai repede, iar bacteriile favorizeaza aparitia eruptiilor sau acneei, aspecte pe care nu ti le doresti in viata ta de zi cu zi. 

    Sursa foto: Unsplash.com. 

    Lasa un comentariu