Ten uscat - Ghid complet pentru ingrijirea tenului tau: cauze si remedii

Pielea este cel mai mare organ al corpului si cel care necesita intotdeauna o atentie sporita pentru ingrijire. Cand vine vorba de ingrijirea ei, pielea trebuie sa fie in permanenta hidratata si curata. Tenul are nevoie de ingrijiri speciale, mai ales daca este uscat sau cu tendinte acneice. Iti doresti un ten perfect, dar ai impresia ca acesta se obtine extrem de greu? Nu vrei sa cheltuiesti o avere pe procedee chinuitoare la salon? Este timpul sa ai grija de tenul tau chiar la tine acasa, deoarece acest lucru nu este deloc dificil, daca detii informatiile necesare si stii pentru ce produse sa optezi.

Ce inseamna ten uscat?

Tenul este considerat oglinda unei doamne, astfel ca multe femei acorda o atentie extrem de mare sanatatii acestuia. Tenul uscat este unul dintre cele mai dificile si foarte greu de ingrijit. Cel mai important aspect insa, este sa iti dai seama ca detii un astfel de ten. Acesta prezinta anumite caracteristici, care te ajuta sa iti dai seama ca te confrunti cu aceasta situatie. Tenul uscat apare in momentul in care pielea se deshidrateaza din cauza lipsei peliculei grase de protectie. Ea reprezinta protectia suprema impotriva bacteriilor din mediul inconjurator. 

Ten uscat - caracteristici

Tenul uscat nu este extrem de greu de identificat, intrucat are anumite caracteristici speciale, pe care nu le regasesti la celelalte tipuri de tenuri. Vei observa in primul rand, faptul ca tenul tau este foarte mat, de o culoare stearsa. Uneori vei vedea si o exfoliere a tegumentului, ce se caracteriseaza prin aparitia micilor granule ce se aseamana cu faina, adica pielea are o textura abraziva.  De asemenea, porii vor fi foarte mici, iar riduri superficiale isi vor face aparitia.  Poti avea si mici pete rosiatice, in principal in obraji, cu tente de mancarime. Tenul este total lipsit de luminozitate, iar pielea nu mai este elastica.

Ten uscat - cauze

Este importat sa stii sa identifici tipul de ten pe care il detii. Daca ai constatat ca tenul tau este uscat, este necesar sa afli care sunt cauzele care duc la aceasta situatie, pentru a sti cum ai putea evita acest lucru pe viitor:

  • mostenirea genetica - este cea mai comuna cauza a aparitiei unui ten uscat;
  • imbatranirea pielii - din cauze hormonale si cauze normale de imbatranire, pielea isi pierde elasticitatea;
  • factori externi ce tin de mediu - vant, frig sau expunerea prelungita la soare fara protectie SPF;
  • utilizarea de produse necorespunzatoare - apa fierbinte, produse ce contin alcool, sapun dur etc.

  Diferenta dintre cauzele genetice si cele aparute in timp este data de numarul de glande sebacee ce asigura necesarul lipidic. In cazul unui ten uscat dobandit genetic, acest numar este unul redus, pe cand in situatia in care tenul tau devine uscat pe parcursul vietii, numarul acestor glande este suficient, insa secretia este redusa.

 Ingrijirea tenului uscat

Ingrijirea tenului uscat este cel mai important pas pentru un ten sanatos si frumos. Tenul uscat necesita o ingrijire aparte, ce implica foarte multa hidratare, deoarece el prezinta mult mai putine imperfectiuni, pete si puncte negre, fata de celelalte tipuri de ten, insa este mult mai predispus la aparitia ridurilor fine. Este necesar sa optezi pentru produse de curatare blande, care sa nu iti afecteze pielea si sa se poarte cat mai delicat cu aceasta. Incearca sa-ti creezi un ritual de ingrijire a tenului, de cel putin doua ori pe zi, in care sa aplici produse de curatare si hidratare. Deoarece, in cazul unui ten uscat, apa nu este retinuta de piele, ingrijirea acestuia este extrem de importanta si nu trebuie trecuta cu vederea. Un alt pas necesar, este tonifierea pielii. Acest pas trebuie realizat cu ajutorul unei lotiuni fara alcool, care sa indeparteze impuritatile si celulele moarte.

Curatarea tenului uscat acasa

Printre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru tenul tau, este sa il cureti temeinic. Acest lucru este valabil pentru orice tip de ten, dar in special pentru cel uscat, intrucat acesta necesita un tratament special. Curatarea tenului este un pas pe care nu trebuie sa il ignori niciodata, deoarece este baza unei pieli catifelate, curate si sanatoase. Acest procedeu trebuie inclus in rutina ta zilnica de ingrijire a tenului, inainte de a aplica orice alt produs. Recomandat este ca aceasta curatare sa se realizeze de doua ori pe zi, dimineata imediat dupa ce te-ai trezit si seara inainte de culcare, pentru a evita sa adormi cu un ten incarcat de grasime, machiaj sau praf. 

Curatarea este pasul prin care elimini toate impuritatile pe care le poate retine pielea ta - transpiratia, grasimea sau resturile de machiaj. Demachierea este foarte importanta, insa nu este suficienta, intrucat aceasta elimina aproximativ 90% din machiaj. Restul trebuie curatat in cadrul unui tratament putin mai amplu, ce contine mai multe procedee. Vestea buna este ca poti face acest lucru chiar la tine acasa, usor si cu un buget redus. Opteaza pentru spume de curatare cu o formula usoara, imbogatite cu acid hialuronic, care sa iti curete, hidrateze si calmeze pielea. Acestea iti vor elimina celulele moarte, pentru a-ti curata in profunzime porii. Dupa ce te-ai demachiat, aplica o cantitate potrivita de gel de curatare, pe care sa il masezi in mod circular pana ce acesta este absorbit de piele.

Daca doresti sa ai parte de un adevarat rasfat, poti include in rutina ta de curatare a pielii si tratamentul de curatare cu aburi. Pentru un ten uscat, acest procedeu nu trebuie facut de mai multe ori pe luna, este suficienta o singura baie cu aburi. Dupa ce iti cureti foarte bine tenul, fierbe apa intr-un vas si las-o putin la racit, abia dupa ce a atins temperatura de fierbere. Apleaca-ti capul deasupra vasului, apoi pune un prosop care sa acopere atat capul, cat si vasul. In apa poti adauga si cateva plante medicinale, precum galbenele sau musetel. Daca ai un ten uscat, nu sta sub aburi pentru mai mult de 3 minute si ai mare grija ca acestia sa nu fie foarte fierbinti, pentru a evita iritatiile. Dupa ce ai terminat baia de aburi, sterge-ti fata cu un prosop din bumbac sau hartie, dupa care clateste-te cu apa calduta si ulterior apa rece. Nu aplica de la inceput apa rece, deoarece pielea poate suferi un soc de la schimbarea brusca de temperatura si ti se pot sparge vasele capilare. Dupa ce fata a fost curatata si spalata la aburi, poti trece la hidratarea tenului.

Hidratarea tenului uscat acasa

Dintre toate tipurile de ten existente, cel uscat este cel care are cea mai mare nevoie de o hidratare corespunzatoare. Cum sanatatea incepe din interior, incearca sa te mentii in permanenta hidratata, consumand minim 2 l de apa zilnic. Intrucat contribuie la elastiticitatea pielii, incearca sa adopti o alimentatie bogata in legume si fructe. Ritualul pe care il ai zi de zi ajuta la sanatatea tenului tau. De aceea, trebuie sa te asiguri ca utilizezi creme de fata destul de grase, pentru ca nivelul hidroliptic sa fie optim. Cremele sau serurile pe care le folosesti pentru fata trebuie aplicate in cantitati destul de mici, utilizand miscari circulare, pana in momentul in care acestea sunt absorbite de piele. Intrucat tenul este uscat si destul de deshidratat, se creeaza linii fine si riduri superficiale, mai ales in jurul ochilor sau a buzelor. Pentru aceste zone, poti incerca si comprese cu ceai de musetel sau creme hidratante speciale. Evita pe cat posibil folosirea produselor care nu sunt destinate pentru tipul tau de ten, deoarece il pot usca si mai tare.

Nu uita de aplicarea produselor de hidratare a tenului pe timp de noapte. Cum exista numerosi factori externi ce pot sa iti afecteze tenul uscat, cea mai buna hidratare si curatare se realizeaza pe timp de noapte, cand acesta nu se intersecteaza cu mediul inconjurator. In sezonul cald, aplica intotdeauna lotiuni solare de protectie cu SPF 50, intrucat soarele poate sa fie cel mai mare dusman al pielii tale. Acesta poate sa iti usuce tenul sau chiar sa il arda. In ceea ce priveste sezonul rece, frigul este si el foarte dur cu pielea, asa ca pe langa hidratarea obisnuita ce trebuie sa intre in ritualul tau zilnic, poti aplica si diverse masti de fata pentru o protectie sporita.

Exfolierea tenului uscat si sensibil

Exfolierea este procesul prin care, prin intermediul metodelor chimice, mecanice sau bazate pe produse naturale, se indeparteaza stratul superior al pielii, ce ajuta la eliminarea celulelor moarte. Atunci cand ai un ten uscat si sensibil, trebuie sa fii foarte atenta in primul rand, la tipul de produse pe care le utilizezi. Opteaza neaparat pentru produse ce nu contin alcool, intrucat acestea nu vor face decat sa iti deshidrateze si mai mult pielea. Trebuie sa alegi produse hranitoare, cat mai naturale, pe baza de unt sau uleiuri. Intrucat pielea unui ten uscat este foarte sensibila, nu include acest proces in rutina ta zilnica, deoarece exfolierea poate sa fie un procedeu dur daca este facut in exces. Este bine sa optezi pentru acest tratament de cel mult doua ori pe saptamana. 

Ten uscat cu acnee - remedii

Pare putin imposibil ca un ten uscat sa fie in acelasi timp si acneic, insa acest lucru este mult mai comun decat ai crede. Acneea se formeaza cand se secreta sebum in exces, iar tenul uscat presupune o carenta a acestuia. Totusi, exista foarte multe persoane care se confrunta cu aceasta afectiune. Acneea este privita ca o boala a adolescentilor, insa acest lucru nu este in totalitate adevarat, deoarece exista foarte multi adulti care au un ten acneic, indiferent de varsta. Stai insa fara griji, solutii exista. In ceea ce priveste tenul uscat acneic, exista cateva remedii pe care poti incerca sa le aplici si care iti vor usura viata.

  • Alege un stil de viata sanatos - alimentatia influenteaza extrem de mult felul in care corpul tau arata. Acest lucru se aplica si in cazul tenului. Ca sa tratezi acneea unui ten uscat, hidrateaza-te foarte mult si opteaza pentru alimente ce contin probiotice si fibre, care sa te ajute sa elimini toxinele prin sistemul digestiv. In caz contrar, toate toxinele din organism, se vor elimina prin piele;
  • Opteaza pentru bai cu abur - acest tratament este extrem de eficient pentru orice tip de ten, deoarece aburii elimina stratul superior al pielii, deci ajuta la curatarea celulelor moarte si a porilor;
  • Odihneste-te si evita pe cat posibil, stresul - atresul este o cauza destul de comuna, care favorizeaza aparitia acneei. Cand nivelul hormonilor de stres creste, acest lucru este vizibil pe ten, intrucat pot aparea inflamatii, riduri sau cosuri. Lipsa somnului este un alt factor cauzator de acnee;
  • Exfoliaza tenul cu grija - exfolierea este un pas important in ingrijirea pielii tale, insa atunci cand tenul tau este uscat si cu tendinte acneice, acest procedeu o poate rani. Acest tratament poate sa fie destul de dur pentru ten, asa ca ai mare grija cand il practici. Alege produse naturale, cu formule usoare, care sa nu-i dauneze.

Asadar, tenul uscat necesita o ingrijire suplimentara fata de celelalte tipuri. Este necesar sa tii cont de sfaturile oferite pentru a avea in permanenta o piele curata si sanatoasa. Nu sari niciun pas, pentru ca tratamentul unui astfel de ten este putin mai complex si este recomandat sa il respecti ca la carte, daca iti doresti sa arati mereu perfect si sa te bucuri in permanenta de un rasfat complet! Ai grija de tine!

Sursa foto: Pexels.com, Shutterstock.com

 

Lasa un comentariu